jeżowiec jadalny 1
noundomain: animalregister: specj.
Słowosieć [ver.5.0]
Definition
Echinus esculentus – jeżowiec z rodziny Echinidae występujący w Oceanie Atlantyckim w pobliżu wybrzeży zachodniej Europy, zwykle w płytkich wodach od 5 do 40 m, ale spotykany jest sporadycznie na głębokościach do 1200 m; jeżowiec ten jest jadalny, poławia się go dla celów konsumpcyjnych.


