ptak nocny; poszczególne gatunki tego ptaka w taksonomii biologicznej lokowane są w obrębie rodziny paszczakowatych (Podargidae), w podrodzinie paszczaków (Podarginae).
Rhynochetos jubatus - gatunek ptaka zamieszkującego Nową Kaledonię, będącego jedynym przedstawicielem rodziny kagu (Rhynochetidae) z rzędu słonecznicowych (Eurypygiformes); uważany jest za bardzo stary gatunek, najbliżej spokrewniony z występującą w międzyzwrotnikowej strefie Ameryki kontynentalnej słonecznicą, z którą został sklasyfikowany w odrębny rząd.
zwierzę, dla którego charakterystyczne jest, że posiada skrzydła, opierzone ciało i dziób, często – umie latać; każdy przedstawiciel kręgowców stałocieplnych z grupy owodniowców.